مقدمه-تاریخچه: امروزه یکی از مهمترین عوامل مؤثر در پیشرفت و توسعه هر جامعه سرمایه انسانی آن جامعه است که در صورت بهرهمندی این سرمایه از سلامت، کارایی جامعه افزایش مییابد. سلامت به معنی برخورداری کامل از رفاه جسمی، روانی و اجتماعی است. امروزه دیدگاههای سلامت گسترش یافته و تعیین کنندههای اجتماعی سلامت حتی گاهی بیشتر از عوامل بیولوژیک بر سلامت انسانها نقش دارند. اما به دلیل اینکه اکثر این عوامل درک نشده و به تقاضا تبدیل نمیشود مورد غفلت قرار گرفته است.
لذا دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در برنامهای که برای ۵ سال دوم فعالیت خود تنظیم نموده است در نظر دارد، گامهای مؤثرتری با ارتقاء امکانات مادی و معنوی مرکز، افزایش هماهنگیهای بین بخشی مردمی، فراسازمانی، دانشجویی و بینالمللی و همچنین انجام پژوهشهای کاربردی در سطح جامعه در راستای اعتلای تعیینکنندههای اجتماعی مؤثر بر سلامت بردارد.
به استناد رأی صادره در دویستوبیستوچهارمین جلسه شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی کشور مورخ ۱۳۹۲/۰۲/۲۳ با تأسیس مرکز تحقیقات موافقت اصولی و به استناد رأی صادره در دویستوپنجاهوهفتمین جلسه مورخ ۱۳۹۵/۰۹/۲۵ موافقت قطعی به عمل آمد و در حال حاضر جز مراکز تحقیقاتی پیشنهادی پژوهشکده تحقیقات بالینی در دستور کار شورای گسترش قرار دارد. اهداف (Goals): بهمنظور بهرهمندی از چشمانداز روشن برای آینده مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت برنامه راهبردی تنظیم نموده که اهداف اصلی ما ازجمله ارتقا دانش و همکاری درزمینه عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت را در بین سیاستگذاران حوزه سلامت، عموم مردم و محققان در داخل و خارج از دانشگاه را دربر میگیرد. چشمانداز یا دورنما(Vision) : این مرکز قصد دارد با انجام پژوهشهای کاربردی در سطح استانی، ملی، منطقهای و بینالمللی در حیطه عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت و با تأکید بر اصل عدالت در سلامت و اجتماعی شدن سلامت و با محوریت Health in all در راستای تأمین، حفظ و ارتقا سطح سلامت جامعه نقش مؤثری را ایفا نموده و در طی ۵ سال آینده به یکی از مراکز تحقیقاتی برتر کشور در زمینه عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت تبدیل شود. رسالت يا مأموریت(Mission) : انجام پژوهشهای کاربردی و جامعهنگر در راستای شناسایی هر چه بیشتر عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت بهمنظور تدوین مناسبترین راهکارهای پیشگیری و کنترلی برای ارتقای سطح سلامت جامعه با در نظر گرفتن موارد زیر:
۱- جلبتوجه مسئولان زیربط در حیطههای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه نسبت به اهمیت عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت
۲- تلاش در ایجاد ارتباط مناسب و مفید بین سازمانهای دخیل در امور اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سلامت جامعه بهمنظور حرکت هماهنگ و همافزا در راستای ارتقای عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت
۳- ارائه راهکارهای مؤثر به مدیران درگیر در امر سلامت در ارتباط با عوامل اجتماعی مرتبط با سلامت
۴- همکاری مؤثر با مراکز تحقیقاتی داخل و خارج از کشور
۵- کمک به پیشبرد برنامه توسعه متوازن اجتماعی مبتنی بر در نظر گرفتن عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت
|